Enerji kaynağı ve antioksidan özelliğiyle şifa kaynağı Andız Pekmezi. Andız pekmezi, daha çok Akdeniz Bölgesi’nde Torosların yüksek rakımlarında doğal ortamında yetişen bir çam türü olan andız ağacının kozalaklarından elde edilir.
Pekmezlerde bulunan Hidroksi Metil Furfural (HMF) adlı bileşik, yüksek sıcaklıkta oluşur ve kanserojen etkisi olduğu düşünülmektedir 1. Türk Gıda Kodeksi, pekmezlerdeki HMF miktarını 75-100 mg/kg arasında sınırlandırmıştır 1. Bu nedenle, pekmez alırken sınır değerlerine dikkat etmek önemlidir. Silifke Market’in tüm pekmez çeşitleri yöresel usullerle el yapımı olarak üretilmektedir. Besin değerini korumak ve kansorejen etki oluşmaması için odun ateşinde binbir emekle düşük ısıda uzun süre pişirilerek üretilmektedir. Dolayısıyla HMF değerleri limitler içerisindedir.
Toroslardan, doğal ortamda yetişen andızlardan elde edilen pekmez yapımında, şeker dahil hiçbir ilave katkı maddesi ve koruyucu kullanılmamaktadır.
Sizlere; doğal, sağlıklı ve cam kavanozda sunuyoruz.
Andız Pekmezinin Faydaları;
- Güçlü antioksidan özelliğiyle düzenli olarak tüketildiğinde vücuttan toksinlerin, yani yabancı ve zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Bu da vücudumuza giren ve hasta olmamıza neden olan mikroplardan kurtulmamızı sağlar 2.
- İçindeki esansiyel yağların gösterdiği bu antioksidan özellik sayesinde bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu oluşan ağız içi yaralarına da iyi gelir ve bu yaraların oluşmasını engeller. Var olan ağız içi yaraların ise çok daha kısa sürede iyileşmesini sağlar 4.
- Kan dolaşımını temizlemeye yardımcı olur ve karaciğeri, kalbi ve damarları korur. Ayrıca vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve bağırsaklardaki parazitleri yok eder5.
Andız pekmezinin bir veya iki öğün olarak çocuklarda bir tatlı kaşığı, yetişkinlerde ise bir yemek kaşığı tüketilmesi yeterlidir. Doğrudan bu miktarları aynı zamanda doğal tatlandırıcı olarak kullanabileceğiniz gibi pasta, kek ve kurabiyelerinizde bu miktarlar içinde kalarak kullanabilirsiniz. Ayrıca kahvaltıda doğrudan tüketebileceğiniz gibi tahinle de karıştırarak enfes bir lezzete dönüştürüp tüketebilirsiniz. Bu karışım için en ideali %60 tahin ve %40 pekmezden oluşur.
Daha fazlası sizin hayal gücünüze ve damak zevkinize kalmış. Farklı "Enfes Tarifleri"mizi bizi sosyal medyada takip ederek alabilirsiniz. Sizler de kendi tarif ve kullanımlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın lütfen.
Kaynaklar:
1. gurmebebek.com
2. nefisyemektarifleri.com
3. yemek.com
4. hurriyet.com.tr
5. posta.com.tr
Emeğinize sağlık, bilgilendirme için teşekkürler.
Kış aylarımızın vazgeçilmezi.